Saturday, June 27, 2009

money matters!

perkara 1:da abes kerja..intersesi juge!
semalam, 26 June tamat sudah perkhidmatan ku sbg SKP di UiTM Segamat ni...dlm tempoh sebulan lebih, byk gak perkara baru aku belajar...amek sikit pengalaman bekerja 1 ofis & kenal suasana kerja yg berbeza drpd pasaraya..kdg2 aku dpt rase de gak staff yg banding beza status..yela, kami kan setakat temporary staff tuk cuti semester n 1 lg kami ni student, tp itu bukan 1 alasan tuk staf tetap yg len utk x bertegur sape dgn kami. jgn wat xnmpk je dgn SKP, yela SKP tu student je pon..tp perlu ke sifat perbezaan status? perlu ke sinis pade kami yg temporary staf ni?aku sure, sebelum jadi staf, mereka juge pernah jadi student kan? ( ini hanyelah luahan hati, geram!grrr) hope perkare sebegini boleh di perbaiki oleh mereka2 yg berkenaan... sepanjang tempoh keje ni, byk kali juge aku ponteng kerja kerana overslept dan sifat M!!nasib baik kerana mndpt rakan sekerja yg memahami n sporting..& paling penting, aku siap keje on due!thx sume..intersesi pula, ok jek,,hope pointer naik la...

ayu sungguh cik leha =)


perkara 2: PRAKTIKAL mode
arini aku akan bergerak ke KL untuk menjalani latihan praktikal di sane.mmg aku org Segamat, tp aku juge ingin keluar & mencari pengalaman di tmpt len.aku harap x timbul salah phm kenapa Leha x praktikal kt sini je. untuk pengetahuan sume, aku da apply mase awl sem dulu menerusi
Jobstreet.com & aku x memilih samaade tmpt prktikal aku tu company kecik @ besar @ dimane aje. mak xde halangan..buktinye, mak akn hantar aku ke KL tengahari nanti, ditemani abg n adik aku. bertuah juge walopon mak dah xde cuti kerja, dia masih nak anta aku ke KL tu.lps ni aku hny dpt jmp mak ujung mgu saje, tu pon klu aku xbz n de mase nk lik..insyaAllah aku akan balik mase kenduri 100 hari arwah abah nanti. klu nk diikutkan, aku bukan lah homesick sgt, tp duk di tempat sendiri membuatkan aku manja sikit. (sikit je ek)...time kehabisan duit, aku akan lik n mak akan bg duit belanje + isikan myk kete.perjalanan dr sgmt ke umh aku hny amek mase 40 minit, so aku leh lik jap tgk mak walopon di waktu mlm n lik semule ke sgmt. n di sini juge, aku di beri pinjam kete mak tuk mudahkan pergerakan ke kampus & tempat len. pasni, maybe aku kene nek bus KL- Segamat..uwaa..aku da mls nk beratur beli tiket ....mesti korang tny, 'xbw kete ke?' mak xsetuju aku bw kete ke KL sbb mak syg kete die. so, sbg tukarannya, mak belikan aku scooter tuk di gune mase latihan prktikal di KL nanti. yeaa...aku suke dpt moto br tp dlm mase yg same, aku serbe slh gak nk tgl mak kt sini..sape nk bw mak beli brg2 pasni?..slps pemergian arwah, aku byk behkan mase dgn mak keluar beli brg n bw mak jln2...adik aku di asrama..n abg2 aku pulak keje n xduk dkt dgn mak..hope mak lulus lesen kete n cepat2 dtg KL tgk akak ek!agagaga..aku harap kwn2 kt sini x lupekan aku even da jauh...klu aku lik pon, mst xdpt nk lepak lame kan..yela, masing2 de urusan & suasanenye pasti xkan same lg mcm sblm2 ni...so, di kesempatan ni aku nk mnt halal la segala mkn minum yg korang da belanja mase kite lepak same2 kat segamat ni. dpt gak aku beljar selok belok photography bile melepak dgn kwn2 di sini..thx yek!muwaah...de mase korang dtg Kl, kasi sms @ kol aku k! n xmo sday2 tau! cik leha g Kl jek pon, bukan g oversea...kite masih 1 malaysia k kwn2!yehaaaa...bye2 segamat..gona mish u..

perkara 3: HARI LAHIR MAK KE 48 TAHUN
baru2 ni aku wat surprise beday tuk mak..hehe....16 June 2009
mak aku sangka hny mkn2 coz aku xckp pon nk bw lik kek..thx pade kwn2 yg dtg..
genap usia mak 48 tahun..mak nmpk sday kerana sblm2 ni, ari lahirnya disambut bersama arwah abah n arwah abah akan beli hadiahh tuk mak..but now, things changed..tugas aku sbg anak plak tuk wat sume tu & ceriakan ati mak..insyaAllah aku akan cube yg terbek!! dlm senyum mak menangis...aku xtau knp...sbb rindu arwah ke, sbb terharu ke sbb surprise beday..aku sendiri xtau..hope mak kuat n tabah jalani hari2 mendatang! same wish to me...

credit to lensemalaya





so, sampai sini dulu...pasni lame lg lah nk on9..xtau lg mane nk dpt connection internet...till then, t8 care yek sume...cik leha syg kamooo...muuwahh..

3 comments:

  1. ermmm byk story dlm 1 entry...
    hmmmm....

    dh praktikal kt KL jge diri leklok.. merantaw tmpt org.. huuhuhuh... bulatkan niat dlm ht dtg ke KL sbb per...

    ermmmm umur ur mom same wit my mom lohhhh...

    eekkekeekke...

    take care dear di mne jua anda berada...

    ReplyDelete